Zoals jullie reeds wisten, is de Europabeker die KV Mechelen op 11 mei 1988 won nadien verdwenen en nooit meer terug gevonden. Tijdens het 100-jarig bestaan van de club werd er, nogmaals, een oproep gedaan om deze beker terug te bezorgen maar zonder succes. Johan Timmermans besloot dan maar om een een originele/replica beker aan te kopen bij de UEFA. Het gaat hier over een exemplaar op ware grootte en niet over de 25 centimeter hoge wisselbeker die we van de Europese voetbalbond hebben gekregen en die dus is verdwenen. Voor zij die snode plannen smeden en toch een poging willen wagen om de beker te ontvreemden: hij staat op het stadhuis achter slot en grendel… (zie foto) .


Dit artikel dateert van toen onze voorzitter nog hoop had de beker terug te vinden.

MECHELEN – Voetbalclub KV Mechelen is zijn Europabeker kwijt. Letterlijk. De waardevolle trofee verdween spoorloos, kort nadat de club de legendarische Europabekerfinale tegen Ajax won. Nu Malinwa zijn honderdjarig jubileum viert, wil voorzitter Johan Timmermans het kleinood weer in de armen kunnen sluiten: ,,Die beker heeft een immense sentimentele waarde. Ik ga alles in het werk stellen om hem terug te vinden.”
KV Mechelen voetbalde zichzelf op 11 mei 1988 de sportkronieken in door in Straatsburg verrassend het Nederlandse Ajax te verslaan met 1-0. Sindsdien slaagde geen enkele andere Belgische club er nog in een Europabekerfinale te winnen. Aan het Mechelse sieraad, een iets kleinere versie van de originele Europese wisselbeker, kleeft dus een enorme symboliek. Elke rechtgeaarde Mechelaar is er apetrots op. Helaas, de beker is weg. Foetsie. Kort na de legendarische wedstrijd tegen Ajax verdween hij spoorloos uit de trofeeënkast in het stadion achter de kazerne. En niemand heeft hem ooit teruggezien. ,,Over de beker doen allerhande mythes de ronde die stilaan een eigen leven zijn gaan leiden”, zegt club-voorzitter Johan Timmermans. ,,Zo wordt beweerd dat hij drie jaar geleden opnieuw opgedoken zou zijn op een viering met Europese spelers. Dat klopt niet. Fi Van Hoof (hulptrainer in ’88, nvdr) heeft me verzekerd dat de beker al kort na de bewuste bekerfinale verdwenen is en sindsdien nooit meer boven water is gekomen.”

Intern onderzoek

In het najaar plant de club een tentoonstelling rond haar honderdjarig jubileum. Bij die gelegenheid zou het bestuur natuurlijk graag met de grootste trofee uit de KV-geschiedenis uitpakken. Voorzitter Timmermans wil daarom alles doen om de beker terug te vinden. ,,We hebben een sterk vermoeden dat één van de toenmalige spelers het ding mee naar huis heeft genomen. ‘Gepikt’ zeg maar. Zolang we geen harde bewijzen hebben, wil ik niemand met de vinger wijzen. Maar het interne onderzoek is bezig. Ik hoop nog voor de opening van de jubileum- tentoonstelling zekerheid te krijgen over de dader en de vindplaats van de beker.” HNB – 17 juni 2004 – Stefan Croonen

De beker op de tentoonstelling

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*