Op dinsdag 16 oktober 2012 kwam Schotland op bezoek bij de Rode Duivels, in het kader van de voorronde van het WK 2014. Zoals steeds reisde een heel leger Schotten hun nationale ploeg achterna naar het Koning Boudewijn Stadion: 4.000 om precies te zijn. En ze zorgden voor een leuke sfeer in de binnenstad en op de Heizel. Vier onder hen volbrachten eerder op die dag een hele andere, bijzonder missie: een bezoek brengen aan het stadion van… KV Mechelen.

William Bell, Jim Cumming, Barry Johnston en Craig Martin, want zo heten ze, zijn in het dagelijks leven hartstochtelijke fans van de Schotse club Saint-Mirren, die het in 1987 tegen Malinwa opnam in de tweede ronde van de Europabeker voor Bekerwinnaars. Op 21 oktober 1987, exact 25 jaar geleden dus, kwam Saint-Mirren in de heenmatch 0-0 gelijkspelen in Mechelen. En onze vier Schotse vrienden waren er toen ook al bij. Ze zaten, net als de andere Schotse fans, op de ijzeren zittribune kant Telenet (toen Kazerne), die onder meer voor deze Europese campagne opgetrokken werd. Als noodtribune, maar ze staat er nog steeds… Dit terzijde, een kwarteeuw later brachten de vier Schotten dus een bezoek aan ons stadion. Ze waren duidelijk geëmotioneerd, kregen een rondleiding van KVM-bestuurslid Karel Keuleers en zijn echtgenote, namen uitgebreid foto’s en kochten nog enkele KV-attributen. Uiteraard lieten ze zich uitgebreid fotograferen bij de ingang van ‘zaal Saint-Mirren’ in de business-seats, die naar de Schotse club genoemd werd.
“Veel veranderd is het hier niet”, spraken ze nadien. “Gelukkig maar, want dit is nog een echt ouderwets sfeerstadion. Het doet ons ontzettend veel deugd om nog eens terug te keren naar Mechelen, want het was onze laatste Europese verplaatsing. Sindsdien heeft Saint-Mirren veel problemen gekend, maar als supporter blijf je je grote liefde trouw. We hebben nog foto’s van ons viertal tijdens de match op de tribune van KV. Jullie speelden sterk, vielen de hele match aan, maar als bij wonder bleef het 0-0. In de terugmatch gingen we er alsnog aan. Uiteindelijk een hele eer, want KV won dat seizoen de Europese beker. We wensen KV Mechelen en al zijn supporters heel veel succes in de toekomst toe. Hopelijk komen we elkaar nog eens tegen.”

Langs deze weg wensen we Saint-Mirren en zijn supporters ook het allerbeste toe. Met het wegvallen van de Glasgow Rangers zit er in de nabije toekomst misschien wel een Europees ticket in…

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*