Maxwell werd op 21 september 1876 geboren in het Schotse Arbroath. Als speler kwam hij achtereenvolgens uit voor de club uit zijn geboorteplaats, Arbroath Ardenlea, en daarna voor Dundee FC en Heart of Midlothian (allebei eveneens uit Schotland). Daarna verkaste hij naar Engeland, en verdedigde daar de kleuren van de eersteklassers Stoke City, Sunderland en Bristol City, toentertijd 3 machtige ploegen (bijv. Sunderland werd Engels kampioen in 1901-02). Tussendoor vertoefde hij één seizoen bij Third Lanark uit Glasgow (club die intussen niet meer bestaat) en werd er topscorer in de hoogste Schotse divisie. Maxwell was overigens een vlot scorende midvoor met (in Engeland) minstens 145 gescoorde doelpunten in ca. 280 wedstrijden.

Na zijn carrière als speler kwam hij in 1909 naar België, waar hij achtereenvolgens de chique Léopold Club de Bruxelles – de eerste club van onze latere en legendarische voorzitter Francis Dessain – en Daring Club de Bruxelles trainde. Met deze laatste club werd hij kampioen van België in 1913-1914.
Intussen was hij ook door de Belgische Voetbalbond geëngageerd als bondscoach, functie die hij uitoefende van 1910 tot 1914 en van 1920 tot 1928. Hij was trainer van het Belgisch elftal dat in 1920 in Antwerpen Olympisch kampioen werd.
In die dagen was het heel normaal dat een trainer verschillende (voetbal)jobs tegelijk had. Malinwa-voorzitter kanunnik Dessain haalde in 1925 een ware stunt uit, door Maxwell aan te werven als trainer! In datzelfde jaar werd de buitenspelregel gewijzigd, en omdat er toentertijd met 5 (vijf!) aanvallers gespeeld werd, liepen de scores regelmatig uit de hand (iets wat we vandaag zouden toejuichen!). Dat zette de legendarische Arsenaltrainer Herbert Chapman ertoe aan om het “WM-systeem” te bedenken. Het werd zo genoemd omdat van bovenaf gezien de 5 voorhoedespelers de letter W vormden en de backs en halfbacks de letter M. (noot: een duidelijke voorstelling hiervan vind je op de Engelse Wiki-pagina over Herbert Chapman). Onder impuls van Maxwell paste Malinwa dit systeem in 1938-1939 toe als tweede Belgische club na Daring Brussel. De WM-methode, ook ‘stopperspilspel’ genoemd, hield o.a. in dat een ‘stopper’ (wat we nu een ‘libero’ noemen) in het hart van de verdediging plaatsnam, en de aanvallers een pak moeilijker tot scoren kwamen. In het begin werd dit door velen niet begrepen en heftig bekritiseerd. De Malinwa stopper Fonske Rits werd (op verplaatsing) zodanig uitgejouwd en verwenst, dat er in ‘Geel&Rood’ van 30 november 1938 een open brief van voorzitter Dessain verscheen, waarin hij in de bres sprong voor zijn speler en de afbrekers een striemende afstraffing bezorgde. De toekomst wees uit hoezeer trainer Maxwell en onze president het met hun vooruitstrevende ideeën bij het rechte eind hadden, zie de 3 landstitels in 1943, 1946 en 1948!
Helaas maakte William Maxwell dit niet meer mee. In januari 1940 had hij ons land verlaten wegens de oorlogsomstandigheden, en overleed hij op 14 juli van datzelfde jaar. Malinwa verloor in hem een buitengewoon knappe oefenmeester, en zijn naam zal voor eeuwig verbonden blijven met die van FC Malinois.

Royal Football Club Malinois jaarboek 1929

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*