Met KVM naar Saint-Mirren

“Ik ben al van jongs af ‘die-hard-supporter’ van KV Mechelen. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar het is toch wel bijna 60 jaar dat ik betrokken ben bij KV Mechelen. Ik heb nog in de jeugdafdeling gespeeld. Ik ben supporter nummer 1 van Malinwa geweest. Ik was de oprichter van de alternatieve spionkop 12M. En ik was veiligheidsverantwoordelijke in het stadion. 12M was de afkorting van ‘De Twaalfde Man’: je hebt de elf spelers, daarna heb je de twaalfde man, de supporters die de nodige steun moeten verlenen om de ploeg naar een overwinning te schreeuwen.

Uiteraard ging ik ook mee op de Europese verplaatsingen in de gouden jaren onder John Cordier. De reis naar Schotland, waar we in 1987 in de tweede ronde van de Europabeker voor Bekerwinnaars speelden tegen Saint-Mirren, zal me eeuwig bijblijven. Ik was gekleed als Schot. Het was een aangename sfeer en dat werd nog in de verf gezet door het bijgeloof van Aad De Mos. Het was namelijk zo dat we bij elke verplaatsing telkens hetzelfde ritueel moesten uitvoeren. Nu was men overeengekomen dat de mascotte, ik dus, elke keer als eerste uit het vliegtuig ging. Natuurlijk, je komt als eerste uit het vliegtuig en dan zien de mensen zo’n verklede Schot lopen en dan pas komen de trainers en de spelers uit het vliegtuig. En de eerste werd altijd geïnterviewd. Dat kwam ook doordat De Mos nogal slecht was in vreemde talen en dan kon hij de communicatie ‘doorschuiven’ naar de Jef, die alle talen sprak als hij wat gedronken had. Russisch sprak ik ook, natuurlijk was daar de nodige wodka voor nodig. En in Schotland de nodige Whisky.
In Schotland heb ik zelfs de krant gehaald. We werden daar aanzien als een uitzonderlijke ploeg: als kleine ploeg het waarmaken om Anderlecht te kloppen en dan de grote Europese matchen mogen spelen… Alle kranten en de tv waren aanwezig, toen KV Mechelen daar aankwam. Natuurlijk verschenen we op tv en in de kranten en dat bezorgt me nog steeds slechte herinneringen. Ik was rijkswachter van beroep en na onze terugkeer uit Schotland mocht ik onmiddellijk naar de grote bazen komen, die een hele hoop foto’s voor zich liggen hadden van… Jef in een Schots rokje. Niet meteen het imago van een rijkswachter.
Er deden zich natuurlijk allerlei verhaaltjes de ronde over wat ik al dan niet onder mijn kilt aanhad. Voor de mensen die het geweten hebben, zal het altijd interessant blijven, voor de mensen die het niet geweten hebben, zal het altijd een raadsel blijven… .”

Met dank aan Erfgoedcel Mechelen

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*