De Nieuwe Kantine: dnkantine@gmail.com – 0477/255.808

Ons supporterslokaal: De Vijfhoek, Mechelsesteenweg 248, Sint-Katelijne-Waver – 015/55.24.25


De korte maar rijke geschiedenis van supportersclub ‘De Nieuwe Kantine’

Jong, maar toch ervaren: De Nieuwe Kantine is met een bestaansgeschiedenis van acht jaar één van de nieuwste supportersclubs van KV Mechelen, maar maakte desondanks de meest bewogen en emotionele episode van Malinwa van dichtbij mee: het jaar van de schande, de pijnlijke degradatie naar derde klasse én de roemrijke en bruisende wederopstanding.

In september 2002 bevindt KV Mechelen zich in een dramatische toestand: ondanks de promotie naar eerste klasse wordt de financiële put steeds dieper en de club zinkt weg in chaos en ellende. Voorzitter Willy Van den Wijngaert, technisch directeur Aad de Mos en manager Geert Lermyte vinden geen oplossing voor de steeds groter wordende problemen. Her en der ondernemen supporters acties om hun geliefde club van de verdrinkingsdood te redden. Eén daarvan komt op naam van John Begois (vader van toenmalig KV-doelman Kevin), Corneel Van der Poel en Steven Tuyls: zij beslissen om de grote kantine in het hoofdstadion, die de eerste competitieduels van het seizoen 2002-2003 gesloten bleef, op te knappen, zodat die weer in gebruik genomen kan worden voor de supporters. Twee weken lang kuisen, schilderen en timmeren ze dag en nacht, samen met een heleboel vrijwilligers en dankzij een aantal onbaatzuchtige sponsors, en toveren de vuile en kille kantine om tot een warme, gezellige thuis voor de supporters én tot een voorname inkomstenbron van het nieuwe KV Mechelen.

denieuwekantine (3)

Op vrijdag 13 september, daags voor de thuismatch tegen Lierse, wordt de vernieuwde kantine ingehuldigd met een receptie, aangeboden en verzorgd door traiteur Verbinnen. Het wordt een bijzonder aangenaam feest, waarop vriendschap, plezier en liefde voor KV Mechelen centraal staan. Het is in de geest van die avond dat supportersclub De Nieuwe Kantine geboren wordt. John Begois oppert terecht dat zo’n mooie kantine een fanclub verdient en zet in zijn gekende energieke stijl meteen de schouders onder het project: in oktober wordt de club definitief opgericht, met Corneel Van der Poel als voorzitter en John Begois en Steven Tuyls als bestuursleden.

denieuwekantine (2)

De naam ‘De Nieuwe Kantine’ komt eerder toevallig tot stand: tijdens de werken aan de kantine zijn Begois, Van der Poel en Tuyls nog aan het brainstormen over een mooie naam voor het lokaal: de vorige benaming ‘Mechlinia’ lijkt nogal verouderd en er wordt gedacht aan ‘Hart van Malinwa’, maar brouwerij Maes Pils heeft, in afwachting van de nieuwe naam, al een bord laten drukken en boven de ingangsdeur opgehangen: De Nieuwe Kantine. Niet echt origineel, maar al snel raakt de naam bij iedereen ingeburgerd en wordt niet meer gewijzigd.

denieuwekantine (1)

De eerste activiteit van supportersclub De Nieuwe Kantine is de pannenkoekendag op 1 november 2002, een traditie die tot vandaag wordt voortgezet. Een geslaagd evenement: veel supporters komen die dag naar de kantine om te praten over KV, dat intussen op de rand van het faillissement staat. Onder de aanwezigen Willy Van den Wijngaert, die ondanks tientallen telefonische smeekbedes van zijn levensgezellin Rosie om naar huis te komen, zowat de hele dag in de kantine blijft hangen en uitgebreid met de mensen praat. Helaas, een oplossing voor de schuldenput vindt de koekjesbakker niet en enkele dagen later neemt hij ontslag als voorzitter. Een maand later gaat de club in vereffening en komt er onder leiding van Marc Uytterhoeven een bruisende supportersactie op gang. In de sfeer van die dagen groeit De Nieuwe Kantine uit tot een volwaardige supportersclub: Uytterhoeven kiest het lokaal meermaals uit als het centrum voor de evenementen van zijn legendarische reddingsactie, en die eindigen dan ook vaak in de vroege uurtjes aan de toog van De Nieuwe Kantine… Bovendien dragen de inkomsten van de kantine in een niet geringe mate bij tot het overleven van de club. KV Mechelen moet wel de pijnlijke val naar derde klasse maken, maar heeft zijn stamnummer behouden en is uitgegroeid tot een populair fenomeen: in derde klasse komen gemiddeld er 6.000 mensen op de thuismatchen af, uniek in België.

Ook supportersclub De Nieuwe Kantine blijft gestaag groeien en wordt almaar actiever. Het ledenaantal overschrijdt al snel de honderd – onder meer dankzij het werk van toenmalig ledenwerver en fotograaf Herman Duquesne; bij elke verplaatsing wordt een bus ingelegd; bij elke thuismatch levert De Nieuwe Kantine een heel contingent tappers die kostenloos de drankuitbating over het hele stadion verzorgen; de activiteitenkalender wordt uitgebreid met een nieuwjaarsreceptie, een restaurantdag (samen met de bevriende supportersclubs Hoger Op en Het Witte Huis) en een eindeseizoensbarbecue; meer dan eens speelt De Nieuwe Kantine een voetbalwedstrijd tegen bevriende supportersclubs van KV of een andere club en Pascale Wyns loopt voor elke thuiswedstrijd met een vaandel van De Nieuwe Kantine mee in de harmonie. De busverplaatsingen starten nochtans onder een ongunstig gesternte: al bij de tweede trip, naar Wevelgem City in september 2003, komt de bus van de firma Verhoeven een halfuur te laat op KV aan en blijkt de vrouwelijke chauffeur – die zich blijkbaar in niet al te heldere toestand bevindt – de snelheidsbegrenzer niet te kunnen uitschakelen, zodat de bus aan een slakkengangetje naar het verre West-Vlaanderen vertrekt. Maar al snel nemen de aanwezige bestuursleden de wijze beslissing om de reis stop te zetten, terug te keren naar KV, zodat iedereen met de auto op tijd in Wevelgem geraakt. Het prille einde van onze status als busclub dreigt, maar De Nieuwe Kantine schakelt over naar busmaatschappij Van Eycken – waar ze nog steeds mee rijdt – en de meeste busleden blijven ondanks dat ‘Wevelgem-debacle’ trouw, zodat De Nieuwe Kantine door de jaren heen kan uitgroeien tot een stabiele, betrouwbare en fatsoenlijke busclub. Bij topmatchen worden vaak zelfs twee bussen ingezet, met als hoogtepunt de triomftocht naar de Heizel in 2009 met maar liefst… zes bussen van De Nieuwe Kantine.

denieuwekantine (4)

Het bestuur ondergaat in de loop der jaren meerdere wijzigingen. John Begois moet al snel afhaken, wegens drukke professionele activiteiten en omdat Kevin zijn carrière succesvol uitbouwt in Nederland, maar John en zijn familie zullen altijd graag geziene gasten op de evenementen van De Nieuwe Kantine zijn. Corneel Van der Poel en Steven Tuyls blijven in het bestuur zetelen, Hans Van der Biesen is de nieuwe bezielende voorzitter, die na zijn overstap naar de Supportersraad wordt opgevolgd door Karen Sontrop. Saskia Broothaers, Geert Janssens, Herman Duquesne en Nico Mertens treden toe. Maar ook nadien zullen er mensen om diverse redenen afvallen en bijkomen en in de zomer van 2010 beleeft De Nieuwe Kantine een ware wedergeboorte: er wordt een nieuw bestuur gevormd, onder leiding van voorzitter Jurgen Bouwens en met de bestuursleden Corneel Van der Poel, Steven Tuyls, Stephane Zegers, David Aelterman, Bertrand Peeters, Kenny Cauwenbergh, Geert Janssens en Steven Hoefnagels. De activiteitenkalender zit propvol, met nu ook een streekbierenavond in november en een teerfeest in februari. Bertrand Peeters zet een nieuwe website op poten, er worden statuten vastgelegd om de supportersclub een stevige administratieve basis te geven, het logo wordt aangepast en gemoderniseerd, er wordt na het vertrek van Jonas Ivens een nieuwe peter ingehuldigd in de persoon van Bjarni Vidarsson  ( nadien Cordaro en De Petter) en de bussen vertrekken voortaan in De Vijfhoek, een gezellig en sfeervol KV-café dichtbij het stadion van Malinwa. Op die manier anticipeert het bestuur op het mogelijke vertrek van KV Mechelen uit het Argos Stadion in de toekomst en krijgen de busverplaatsingen een extra dimensie, want de mensen kunnen voor én na de bustrip in de Vijfhoek terecht voor een hapje en een drankje.

denieuwekantine (1)

Toch wordt de band met de kantine op KV zeker niet doorgeknipt: ze blijft de thuishaven voor onze activiteiten zoals de pannenkoekendag, de bieravond, de nieuwjaarsreceptie en de barbecue. Ook de liefdesverhouding met de tappers van KV Mechelen, die zich elke veertien dagen tijdens de thuismatchen onbaatzuchtig ten dienste stellen van hun geliefde club, is innig en zal altijd het inspirerende hart van supportersclub De Nieuwe Kantine blijven.

One Response to DNK

 • Gunter Peeters says:

  hallo,
  Met de bekerfinale in aantocht zullen jullie al heel wat vragen gekregen hebben.
  Bij deze nog een, hebben jullie al concrete plannen om bus(sen) in te leggen?
  is er al een zicht op ticket verdeling?
  Ikzelf en mijn makkers hebben allemaal een abonnement. wij kunnen echter nog wel een paar extra kaarten gebruiken.
  is het mogelijk ons bij jullie te voegen voor de komende bekerfinale?
  moeten we dan lid worden?
  mijn gsm nr 0484200271

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*