Malinwa krijgt regelmatig bezoek van buitenlandse voetballiefhebbers en dankzij het www vinden we hun geschreven avonturen terug. Een verhaal over kroegen, vis en kamelen.

We tellen het aantal bierviltjes, bonnetjes en losse papiertjes die we vandaag verzameld hebben. We zijn in Mechelen aanbeland om bij de derby KV Mechelen – Lierse SK te zijn. Maar geen wedstrijd in België zonder een uitgebreide kroegentocht vooraf! Begonnen bij een cafeetje op de Grote Markt (naast het kantoor van Vlaams Belang), zijn we via het Anker en het Ankertje (dat zijn twee aparte kroegen, kwamen we achter toen we bij de eerste stonden en het niet leek op de foto’s die we hadden gezien op internet), bij De Gouden Vis geëindigd. Niet dat hier vis op de kaart staat. Louter Belgisch bier hier. Best prima. In elk café hebben we de route naar het stadion gevraagd. Het begon als een serieuze vraag, maar ondertussen hebben we vier verschillende routes, opgeschreven op bierviltjes, bonnetjes en losse papiertjes, allen van kroeg naar het stadion van KV. Als we nou nog verdwalen… slechts één iemand weigerde ons de route te vertellen. Een cafébaas die fan was van Racing Mechelen. Vooruit, een goede reden.

Een paar uur later lopen we dan ook gemakkelijk naar het stadion, nadat we het nog wat politieagenten hebben gevraagd. Een frietje om de hoek later staan we voor het legendarische stadion ‘Achter de Kazerne’. Een mooiere naam voor een stadion zal je niet snel meer vinden. Misschien wel de hoofdreden om naar de KV te gaan. Op de legendarische overwinning tegen Ajax in 1988 na natuurlijk. We waren te jong tijdens de glorieperiode van KV Mechelen maar de successen blijven genoeg stralen om ervan in de ban te raken. Daarom ook koop ik een retroshirt van KV Mechelen, met daarop de bewuste wedstrijd en datum van deze Europa Cup II-finale. En natuurlijk kopen we een sjaal van ‘Achter de Kazerne’.

Het stadion maakt onze verwachtingen geheel waar. Staan langs de lange zijde, een pisbak recht onder de tribune waar in de rust honderden mannen hun bierblaas legen, mooie songs, een goed gevuld uitvak, Arjan Swinkels in de basis bij de tegenstander en een klinkende 3-0 overwinning voor KV Mechelen. Het is feest. De kleuren zijn geel en rooooood. Juist omdat het een staantribune is, maak je sneller contact met de mensen om je heen. En dus krijgen we de hele wedstrijd biertjes in onze hand gedrukt. Ons gezang wordt met elk biertje luider. ‘Waar zijn die kamelen?’

Na de wedstrijd moeten we snel naar het station. We lopen mee met de stroom van het stadion, anders dan we waren gekomen. Als we overleggen hoe we nu het snelst naar het station gaan, worden we onderbroken door de Beleefde Belg. “Hoe laat gaat uw trein? Oh, dat wordt krap. Ik rijd u wel even.” We stappen in een auto van de Beleefde Belg en zijn ruim op tijd op het station, om de laatste trein naar Nederland te pakken. En dus hebben we onze vier routebeschrijvingen niet nodig…

Thanks@Thomas

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*