Op zaterdag 11 mei is het exact 25 jaar geleden dat KV Mechelen de Europabeker der Bekerwinnaars veroverde, dankzij een 1-0 zege tegen Ajax in Straatsburg. Het was een unicum: de Europese debutant die in zijn eerste seizoen op de internationale scène meteen de hoofdprijs binnenhaalde. Maar… wat iedereen vergeten is: in normale omstandigheden was de campagne 1987-88 níét de eerste Europese campagne van KV Mechelen geweest. In 1973 werd Malinwa immers op schandalige wijze Europees voetbal ontnomen. Het relaas van een zwarte dag voor het Mechels voetbal.

Trainer Van den Bergh mag na de promotie naar eerste klasse het seizoen 1971-72 beginnen met een sterk elftal. De club koopt Leonard als doelman en zorgt met John Talbut, Ghislain ‘Gizze’ Vergote en Birger Pedersen voor extra talent. De trainer weet de kern van het voorbije seizoen – met jonge wolven als Stevens, Van Herp, De Weerdt en Vandevoorde en ervaren jongens als Parke, Van Damme, Roger Mergeay, De Moor en Kennis – nog beter te maken. Malinwa speelt een rustig seizoen, eindigt zelfs onverhoopt zesde, is klaar om terug aan te sluiten bij de top en doet in het seizoen 1972-73 met nagenoeg dezelfde kern mee voor de Europese plaatsen. Op de laatste speeldag zijn zowel KV als Racing White nog in de running voor het gegeerde Europees ticket: Malinwa mag thuis tegen het veel lager geklasseerde Cercle Brugge de wei in, terwijl Racing White naar kampioen Club Brugge moet. Mechelen lijkt dus de betere kaarten te hebben, maar het loopt in de wedstrijd tegen Cercle helemaal fout. Een dag die niemand ooit nog zal vergeten…

Een overzicht met rangschikking en uitslagen

Beide teams begonnen op zondag 6 mei zenuwachtig aan de wedstrijd maar vooral de grote inzet van Brugge verbaasde vele spelers en supporters. Groen-zwart had totaal niets meer te winnen of te verliezen… Het gonsde dan ook van de geruchten dat Brugge zou benaderd zijn geweest en een aanmoedigingspremie van Racing White hebben ontvangen. Al vrij snel werd duidelijk dat scheidsrechter Wouters de wedstrijd niet aanvoelde en kwistig met kaarten zwaaide. De aanstelling van Pierre Wouters als referee bleek een bijzonder ongelukkige keuze te zijn: hij heeft niet alleen voor White Star gespeeld (dat later zou fusioneren tot Racing White en uiteindelijk RWDM), maar was als Brusselaar ook een graag geziene gast op de thuiswedstrijden van Racing White. Malinwa kreeg uiteindelijk 3 gele kaarten en twee spelers, Yves Van Herp (natrappen na een fout op hem) en Louis De Weerdt (protest) werden uitgesloten.

kamielgeel

Kamiel Van Damme krijgt de eerste gele kaart van de wedstrijd

geellouisdeweerdt

Niet veel later volgt Louis de Weerdt…

vandenbergh

Trainer Van den Bergh kreeg het regelmatig aan de stok met Cercle trainer Grijzenhout en liet zelfs zijn portefeuille zien

Na de 0-1 (terechte penalty) weet Malinwa op enkele minuten van het einde met 9 man nog tegen te scoren, maar het is te laat. De club eindigde na deze puntendeling ‘slechts’ vijfde met evenveel punten als Beerschot maar met minder overwinningen. Racing White finisht met 1 puntje meer op de derde plaats.

goalselleslagh

William Selleslagh scoort de 1-1 in de 87ste muziek en wordt door supporter Wuyts gefeliciteerd.

woutershand

Malinwajer Martin Callaerts kijkt toe hoe Cercle speler Morten Olsen zijn hand toereikt aan scheidsrechter Wouters

De woedende supporters lieten het hier niet bij en bestormden massaal het veld. Dankzij de anticiperende secretaris van Malinwa, Frans de Cleyn, die tijdens de rust al om rijkswacht-versterking vroeg, kon de scheidsrechter onder begeleiding het veld verlaten en enkele uren later na een list het stadion worden ontzet. Er stonden op dat moment nog meer dan duizend supporters hem op te wachten. Diezelfde nacht sneuvelden er enkele ruiten aan het huis van Wouters.

wouters

De lachende scheidsrechter Wouters wordt onder rijkswacht begeleiding van het plein begeleid, achterna gezeten door Malinwa supporters en doelman Leonard

Even slecht liep het voor Wouters’ naamgenoot en toenmalig bondsvoorzitter Louis Wouters af: niet alleen werd zijn hoed afgerukt en zijn kleren met bier besmeurd, maar hij vond later ook nog eens zijn auto beschadigd terug.

wouters bond

Louis Wouters, toenmalige voorzitter van de Belgische Voetbalbond is de schoonzoon van Vankesbeeck ( oud-voorzitter van Racing Mechelen)

Het bestuur van Malinwa excuseerde zich onmiddellijk bij de man die slechts op 2 kilometer van het stadion woonde en, voor zijn voorzittersfunctie, aangesloten was bij Racing Mechelen.

supportersvoorhoofdtribune

Een uur na de wedstrijd wachtten nog meer dan 1000 (!) supporters de scheidsrechter op. De man met het gezicht naar de camera lijkt ons een bekende

Het komt zelfs tot een parlementaire vraag waarbij een senator zich richt tot de minister van het Vlaams Gewest. Verontwaardigd meldt hij de minister dat hij “sedert 35 jaar voetbal bijwoont, maar nog nooit een scheidsrechter zo partijdig te werk zag gaan”. Hij eist dat, net als ploegen wegens omkoperij of het niet verdedigen van hun kansen, ook scheidsrechters moeten gestraft worden voor partijdigheid.

Hoogst merkwaardig is dat KV voor de uitsluiting van zijn twee spelers geen échte schorsingsdagen opgelegd kreeg ( De Weerdt geen enkele schorsingsdag en Van Herp kreeg twee dagen waarvan de voorbereiding op het nieuwe seizoen meetelde), en dat de boete die men moest betalen voor de ongeregeldheden, in beroep van 75.000 oude Belgische franken ( € 1825) werd herleid naar 50.000 (€ 1250), wat destijds een grote som was.

vanherp

Yves Van Herp in duel met een Cercle speler

De toenmalige bondstop was niet alleen autoritair in zijn beslissingen, het duldde ook geen enkele tegenspraak of commotie rond haar integriteit. De oorzaak van deze kwestie is vooral de fout van de voetbalbond zelf en had dan kunnen vermeden worden door de aanstelling van een andere scheidsrechter, één zonder enige band met de betrokken clubs. Het was al enkele weken vooraf duidelijk dat de strijd voor de derde en vierde plaats, wat toen recht gaf op een Europees ticket, zou gaan tussen KVM en Racing White.

De tijdsgeest waarin dit alles is gebeurd, stond niet toe om het hele gebeuren in vraag te stellen en de strafmaat om te keren: een boete voor de Bond en totale vrijstelling voor KV. Er werd slechts in beroep gegaan tegen de geldelijke boete…

 

Luister naar de Radio Malinwa reportage met Louis de Weerdt en supporter Julien Vanuffel. Ze gaan terug naar die bewuste zondag 6 mei 1973… alsof het gisteren was.

Julien: Ik ben er nog niet over, ik voel nog steeds de woede!

logo_radio malinwa

Natuurlijk smulde de pers hiervan en bracht dan ook uitvoerig verslag in de kranten.

Enkele opmerkelijke passages:

* Gazet van Mechelen

zevenslager

Een fantasierijke scheidsrechter

* Het Laatste Nieuws

goochelaar

Hoofdfiguur Wouters daagde de Malinois spelers en hun publiek uit

* Het Volk

Moegetergde Mechelse fans

De manier waarop scheidsrechter Wouters gedurende de ganse wedstrijd de Mechelse spelers het leven zuur maakte, liep werkelijk de spuigaten uit

Partijdige houding van Wouters

* Het Nieuwsblad

Wouters is een graag geziene gast op de tribunes van het Fallonstadion ( Racing White)

Ernstige vergissing van het scheidsrechtercommissie

 

Geel & Rood heeft naar aanleiding van deze wedstrijd een artikel gepubliceerd waarin ze volgende passage schreven: “Als de Belgische Voetbalbond het ooit nog waagt om ‘Pie Klet’ als scheidsrechter naar een wedstrijd van KVM te sturen, dan zullen wij, supporters van Malinwa, hem als een paria van onze grasmat verjagen…” (‘Pie Klet’ was de gehate scheldnaam voor Wouters). Donderdag kwam Geel & Rood uit, vrijdagochtend bracht de toenmalige BRT het item op de radio, later werd het op TV getoond en de poppen waren aan het dansen! De bond moest reageren en beboette onze club ondanks het feit dat G&R als orgaan van de Federatie, totaal niet gebonden is aan KV. De boete van 100.000 oude Belgische Franken werd tot op heden niet betaald.

overzicht

Met dank aan ‘100 jaar KV Mechelen, 100 jaar Emotie’, G&R van november 2005, de K.V.M Krant 1984 en 1991, GVM, Lucius, Poul Matheus en de talrijke getuigenissen. Malinwaaaa

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*